Instytut Żywności i Żywienia zaleca by dzienne spożycie warzyw i owoców było największe. W piramidzie żywieniowej warzywa i owoce znajdują się zaraz nad aktywnością fizyczną. Zaleca się, by spożywać pięć razy w ciągu dnia warzywa i owoce. Oznacza to, że do każdego posiłku te produkty powinny być dołączone. W rzeczywistości jednak zjedzenie 800 g owoców i warzyw jest dość trudne do wykonania.

Alternatywą mogą być świeżo wyciskane soki. Należy jednak pamiętać, by nie nie zawierały one cukru oraz konserwantów. Najlepiej jednak by pić soki wyciskane samodzielnie przy pomocy wolnoobrotowej wyciskarki, którą warto w domu posiadać.

5 przepisów na soki.

Przepis na sok z buraka z jabłuszkiem i selerem naciowym.

Składniki:

  • 3 buraczki ćwikłowe
  • 2 jabłka
  • gałązka selera naciowego

Buraczki oraz jabłuszka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Seler szatkujemy. Wszystko przepuszczamy przez wyciskarkę. I gotowe.

Przepis na sok z marchewki z jabłuszkiem i szpinakiem.

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 3 jabłuszka
  • garść szpinaku

Marchewki oraz jabłuszka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak opłukujemy pod bieżącą wodą. Wszystko przepuszczamy przez wyciskarkę i świeży sok jest gotowy do wypicia.

Przepis na sok z pomarańczy.

Składniki:

  • 4 duże pomarańcze
  • 1 jabłuszko
  • garść jarmużu

Jabłko oraz pomarańcze obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Jarmuż płuczemy pod bieżącą wodą. Wszystko przepuszczamy przez wyciskarkę. Po przelaniu do szklanki, mieszamy by wszystkie składniki się ze sobą złączyły.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here