masło orzechowe

Zdrowe masło orzechowe Pi-nuts to nic innego jak zmielone na gładką masę orzechy arachidowe, popularne fistaszki. Najbardziej szlachetną formą, również pod względem wartości odżywczych jest masło orzechowe wykonane w 100% z orzeszków. 

Masło orzechowe z fistaszków wyjątkowe na tle innych

Orzechy arachidowe wyróżniają się pod względem wartości odżywczych na tle innych gatunków orzechów. Przede wszystkim zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. To dlatego stanowią tak ważną część diety u sportowców. Masło orzechowe wyprodukowane z fistaszków posiada wręcz rekordową ilość witaminy B3, jest również wartościowym źródłem tłuszczu za sprawą jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera niezwykle ważny dla naszych organizmów błonnik oraz witaminy i składniki mineralne. Wśród nich wyróżnia się potas. Orzechy arachidowe zawierają także polifenole i flawonoidy, substancje zdolne do neutralizowania wolnych rodników. 

Masło orzechowe Pi-nuts na dobre samopoczucie

Od momentu wynalezienia masła orzechowego, a stało się to jeszcze w XIXw. w USA, dostrzeżono jego właściwości poprawiania nastroju. Pierwotnie sadzono, że jest to czysto emocjonalna reakcja na zjedzenie produktu o niezwykłym smaku i sycącym działaniu, ale z czasem, badając właściwości orzechów i samego masła, doszukano się obecności w nim niacyny, czyli witaminy B3 lub witaminy PP. Witamina B3 wspomaga przede wszystkim układ nerwowy, czyli popularnie mówiąc koi nerwy, łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Zaleca się ją nawet osobom chorym na depresję. Jedząc orzeszki arachidowe, 100g tego produktu pokrywa w ponad 85% dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę B3. Powinna ona bowiem otrzymywać 14mg na dobę tej substancji. Ta sama ilość orzeszków, na przykład w postaci masła orzechowego Pi-nuts, pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie na witaminę B3 u dziecka. Dzieci w wieku 1-3 latka powinny dostawać od 6 do 10 mg witaminy B3 na dobę, natomiast dzieci starsze od 8do 16 mg na dobę. 

Dlatego, jeżeli czujesz zmęczenie, stres, osłabienie, cierpisz na bezsenność, migrenę, sięgnij po masło orzechowe wyprodukowane w 100% z orzeszków arachidowych. 

Masło orzechowe Pi-nuts na miażdżycę i nadciśnienie

Obok tak cennej witaminy B3 masło orzechowe Pi-nuts zawiera również niacynę, która pomaga organizmowi obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL oraz wspomaga produkcję dobrego cholesterolu HDL. W ten sposób masło orzechowe przyczynia się do zapobieganiu miażdżycy i tym samym zapobiega chorobom serca powstałym na gruncie miażdżycy, takim jak: choroba wieńcowa, udar czy zawał serca. 

Masło orzechowe jest również skarbnicą potasu wspomagającego prawidłowe ciśnienie krwi i jednocześnie chroniącego przed nadciśnieniem tętniczym. zawiera również wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, miedź, cynk, chrom oraz mangan. 

Jak jeść masło orzechowe Pi-nuts? 

Aby zweryfikować wszystkie sposoby zjadania masła orzechowego trzeba by było prześledzić menu Amerykanów. Naturalne, domowe masło orzechowe, wykonane w 100% z orzechów arachidowych nie jest słodkie, natomiast nadaje potrawom unikalnego smaku. Dlatego oprócz nakładania go na kanapkę, masło orzechowe może być częścią super foods, jako dodatek do owsianki, budyniu z kaszy jaglanej, wszelkich koktajli czy smoothie. Obfita ilość białka jaka znajduje się w maśle to ważny składnik zbilansowanej diety, szczególnie u osób znajdujących się na permanentnej diecie. 

Masło orzechowe wysokiej jakości – Pi-nuts można również dodawać do wypieków, ciast i ciasteczek. Nada im orzechowego smaku i aksamitnej konsystencji.