Instytut Żywności i Żywienia zaleca by dzienne spożycie warzyw i owoców było największe. W piramidzie żywieniowej warzywa i owoce znajdują się zaraz nad aktywnością fizyczną. Zaleca się, by spożywać pięć razy w ciągu dnia warzywa i owoce. Oznacza to, że do każdego posiłku te produkty powinny być dołączone. W rzeczywistości jednak zjedzenie 800 g owoców i warzyw jest dość trudne do wykonania.

Alternatywą mogą być świeżo wyciskane soki. Należy jednak pamiętać, by nie nie zawierały one cukru oraz konserwantów. Najlepiej jednak by pić soki wyciskane samodzielnie przy pomocy wolnoobrotowej wyciskarki, którą warto w domu posiadać.
5 przepisów na soki.
Przepis na sok z buraka z jabłuszkiem i selerem naciowym.
Składniki:
- 3 buraczki ćwikłowe
- 2 jabłka
- gałązka selera naciowego
Buraczki oraz jabłuszka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Seler szatkujemy. Wszystko przepuszczamy przez wyciskarkę. I gotowe.
Przepis na sok z marchewki z jabłuszkiem i szpinakiem.
Składniki:
- 5 marchewek
- 3 jabłuszka
- garść szpinaku
Marchewki oraz jabłuszka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak opłukujemy pod bieżącą wodą. Wszystko przepuszczamy przez wyciskarkę i świeży sok jest gotowy do wypicia.
Przepis na sok z pomarańczy.
Składniki:
- 4 duże pomarańcze
- 1 jabłuszko
- garść jarmużu
Jabłko oraz pomarańcze obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Jarmuż płuczemy pod bieżącą wodą. Wszystko przepuszczamy przez wyciskarkę. Po przelaniu do szklanki, mieszamy by wszystkie składniki się ze sobą złączyły.
Świeże soki to świetna dawka witamin. Można przygotowywać je samodzielnie ale również skorzystać z gotowych ale właśnie tych bez konserwantów i cukrów.
Soki są bardzo zdrowe. Możliwości ich picia są bardzo duże. W Internecie jest wiele przepisów takich jak ten. Na ekoaleja.eu/Mleka-roslinne-czym-zastapic-mleko-do-kawy-by-bylo-pysznie-i-zdrowo-blog-pol-1582676259.html jest też artykuł na temat mlek roślinnych. W sklepach jest ich spory wybór. Czy również warto je wdrożyć do codziennej diety?