Pistacje to jeden z pionierów wśród pozostałych rodzajów orzechów, ze względu na swoje właściwości, a także wartości odżywcze. Mają w sobie między innymi najwyższy wskaźnik potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego. Nazywa je się, orzechami szczęścia, głównie ze względu na wiele zalet wartości. Co jeszcze warto o nich wiedzieć? Wszystko zostało opisane w poniższym artykule.
Jak wykorzystać pistacje?
Nie tylko orzechy, ale też produkty tworzone z pistacji, to podstawa do przygotowania wielu ciekawych propozycji. Może być wykorzystywany nie tylko jako przekąska, ale też jako panierka do mięsa, podstawa ciast i pasta. Wyjątkowa konsystencja, kremowa, delikatna i maślana, pozwoli na stworzenie deseru lodowego, potraw mięsnych czy babeczek. Jest to też uwielbiana przekąska wegetarian i wegan, ponieważ wartości odżywcze, a zwłaszcza zawartość białka, zastępują zapotrzebowanie biorące się najczęściej z dań mięsnych. A jak zdobyć odpowiednie dla zdrowia produkty? Strona sklep.pi-nuts.eu to miejsce, w którym wydobywa się z orzechów wszystko, co najlepsze.
Główne zalety jakie posiadają pistacje i produkty z nich tworzone
- mała ilość kalorii, sprawdzająca się zarówno osobom w procesie redukcji, ale i w procesie utrzymywania dobrych nawyków żywieniowych;
- wysoka zawartość wapnia, potasu, magnezu i żelaza;
- wsparcie w odpowiednim funkcjonowaniu mięśni i kości;
- duża zawartość kwasu foliowego i kwasów tłuszczowych omega 3 odpowiadające za obniżanie cholesterolu
Jak pistacje wpływają na zdrowie?
Wcześniej zostały opisane ogólne zalety i wartości jakie za sobą niosą, orzechy pistacji. Warto jednak dokładnie przyjrzeć się temu, jak wpływają na zdrowie i zapobiegają niebezpieczeństwu. W czym pomagają pistacje?
Wspomagają uspokajanie nerwów
Garść pistacji to odpowiednik zapotrzebowania dziennego na witaminy B1, B2, B3, B6, które wspomagają pracę całego układu nerwowego i obniżają napięcie ciała. Będzie to doskonałe rozwiązanie dla kobiet podczas trwania miesiączki.
Wspomagają obronę organizmu przed zagrożeniem nowotworu
Składniki pochodne od witaminy E, zawarte w małej garści pistacji, wpływają korzystnie na działanie organizmu, w zakresie ochrony i zapobiegania rozwinięcia się choroby nowotworowej.
Pomagają obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego
Wspomniana wcześniej zaleta pistacji, czyli obniżanie ciśnienia, to inaczej wsparcie dla osób chroniących pracę układu sercowo – naczyniowego. Orzechy te, obniżają wspomniany wcześniej cholesterol i trójglicerydy. Naukowcy potwierdzają, że regularne spożywanie ok. 70 gramów pistacji dziennie zredukowało poziom trójglicerydów o 10 procent.
Wspomagają utrzymanie dobrego wzroku
Orzechy pistacji, zawierają w sobie zeaksantynę i luteinę, które są składnikami plamki żółtej, czyli obszaru odpowiedzialnego za ostre widzenie, tym samym wspomagają ochronę siatkówki oka. Dodatkowo, w pistacjach dostrzega się wysoki wskaźnik witaminy A, która działa zapobiegawczo przed rozwojem zespołu suchego oka lub kurzej ślepoty.
Źródło: